Van de deelnemers aan onze Geriatriedagen-workshop antwoordde 75% geen methodiek te gebruiken bij de preventie en behandeling van probleemgedrag bij dementie. Tijdens deze workshop over de STIP-Methode, presenteerden we de integrale, stapsgewijze aanpak en onze onderzoeksresultaten over de implementatie ervan. Dit onderzoek is gefinancierd door ZonMw.
Het startpunt van het merendeel van de workshop-deelnemers, is vergelijkbaar met dat van de onderzochte instellingen: een van relatieve, maar (deels) bewuste onkunde. Urgentiebesef vergroot de kans op implementatie, maar is slechts de eerste stap van velen. Eén van onze voornaamste aanbevelingen is dan ook dat de methodische aanpak van probleemgedrag een expliciet onderdeel moet zijn bij alle lagen in de organisatie. Met name ook van de korte- en langetermijnstrategie van het bestuur, inclusief de bijbehorende scholing, financiën en betrekking van de Raad van Toezicht. De belangrijkste aanbevelingen op basis van het onderzoek zijn hieronder weergegeven.
90% van de personen met dementie vertoont één of meer neuropsychiatrische symptomen (probleemgedrag).
Deze neuropsychiatrische symptomen veroorzaken veel leed bij de persoon met dementie zelf, maar óók bij familieleden en zorgverleners, wat optimale, duurzame zorg ernstig belemmert. Om succes te hebben in de preventie, behandeling en begeleiding is naast goede verpleging, zorg en welzijn een duidelijke interdisciplinaire zorgstructuur en goede kennis van dementie nodig; met name van de psychiatrische aspecten. Een methodiek is hierbij onmisbaar, evenals een brede dynamische systeem analyse zoals hieronder getoond, de zogenaamde DSA-scan.
Waar kunt u vandaag al mee beginnen?
Al het bovenstaande hebben we meegegeven aan onze workshop-deelnemers, maar geef ik ook graag hier op LinkedIn mee aan ieder die zich bezighoudt met de zorg voor mensen met dementie.
- Laat je inspireren door de ervaringen met de toepassing van de STIP-Methode bij WVO Zorg.
- Kijk wat je vanuit je eigen rol kan bijdragen aan structurele verbeteringen in de preventie en behandeling van probleemgedrag.
- Neem anderen mee in die verbeteringen (professioneel leiderschap).
- Verhoog je deskundigheid door de juiste scholingen te volgen, bijvoorbeeld de Leergang integrale (psycho) geriatrische psychiatrie voor Probleemgedrag.
- Bekijk www.stipmethode.nl voor meer informatie over de STIP-Methode.
Dankwoord en blik op de toekomst
Graag sluit ik af met een dankwoord aan alle deskundige partners in dit onderzoeksproject en de sprekers bij onze workshop: Canan Ziylan, Corine van Maar, Helma Verstraeten, Henriëtte Ettema, Henriëtte van der Roest, René van het Erve en Wilco Achterberg.
Samen met alle partners, en wellicht met u, werken we graag verder aan het opbouwen van een brede coalitie voor een ‘Deltaplan Probleemgedrag’. Doet u mee aan dit Deltaplan? Ik hoor graag op welke manier u kunt bijdragen. Laat dus vooral een reactie achter om uw visie en ervaringen te delen die kunnen helpen bij het voorkomen en adequaat behandelen van psychisch lijden bij personen met dementie.