dd. 16 april 2025, te Utrecht, locatie Trimbos Instituut
Doel van het STIP-Platform is het realiseren van de intentieverklaring, doelstellingen en acties beschreven in de Nota ‘Route kaart voor een landelijk Masterplan ‘Probleem’gedrag bij dementie’
(versie 07-02-2024).
Oprichtende partijen zijn:
- Stichting Wetenschap Balans
- Hogeschool Rotterdam
- Trimbos Instituut
- Brug training en coaching in de zorg
- Vivia
- SDB-groep
- VanMaar Advies
- Zorgorganisaties: Amarijn; Attent; IJsselheem.
In het besef dat elke organisatie de onderschreven, langdurige, weerbarstige tekortkomingen in de dementiezorg op het gebied van ‘probleem’gedrag zowel in de instelling als thuis/eerste lijn niet alleen kan oplossen:
De STIP-Platform deelnemers ondersteunen het initiatief Masterplan Probleemgedrag bij dementie om tot een landelijk gecoördineerde aanpak van de grote, structurele tekortkomingen in de aanpak van probleemgedrag bij dementie te komen, conform de Richtlijn ‘Probleemgedrag bij mensen met dementie’ (2018).
STIP-Platform agenda voor de toekomst
STIP-platform:
E-health en digitaal ondersteunde landelijke inrichting van een STIP-platform gereicht op implementatie en ondersteuning van wetenschappelijk onderbouwde integrale en transdisciplinaire preventie, behandeling en care van ‘probleem’gedrag bij kwetsbare ouderen!
Wat is de ambitie van het STIP-Platform?
In 2025 worden een miljoen kwetsbare ouderen verwacht van wie 500.000 met dementie. Stip op de horizon is:
Het Landelijk STIP-Platform heeft als doel: iedere (kwetsbare) persoon met dementie (inclusief mantelzorg) of vergelijkbare aandoening heeft vanaf het eerste begin toegang tot (digitaal ondersteunde) persoonsgerichte en integrale preventie, behandeling en care van ‘probleem’gedrag gebaseerd op de STIP-Methode, met een uitvoeringsbetrouwbaarheid van minimaal 80%!
NB: Een Route plan is beschikbaar, als resultaat van een ZonMw project en VIMP
Wat wil het STIP-Platform bereiken?
Het STIP-Platform richt zich op het beschikbaar maken van bewezen effectieve preventie en zorg voor kwetsbare ouderen. Het gaat hierbij om praktijkkennis verwerving en praktijkkennis toepassing. Dit kan zowel via klassieke fysieke middelen als via virtuele facilitering worden gerealiseerd. In scholing, implementatie en E-health middelen wordt geïnvesteerd. Voor wetenschappelijk onderbouwing worden relevante data verzameld en geanalyseerd in het kader van verdere, toekomstige wetenschappelijk onderbouwde ontwikkelingen.
Waar richt het STIP-Platform zich de komende vier jaar op?
STIP-Platform richt zich op acht integraal samenhangende praktijk opgaven:
- STIP-Platform: wat is de optimale digitale inrichting van een landelijk platform?
- STIP-APP: hoe is de transdisciplinaire APP optimaal te integreren in bestaande ECD’s (eerste lijn en instelling)?
- A.I.: hoe kan A.I. professionals ondersteunen bij het inhoudelijk gebruik van de STIP-APP wat betreft dataverzameling en bewerking uit biografie en ECD’s e.a.?
- Auditering: hoe kan een inhoudelijk digitaal ondersteunde audit door Topcare optimaal worden ingericht?
- Opleiding: Teachers Leergang; Brug in de Zorg: wat is een optimale e-learning strategie/mix met fysieke (master) classes en e-Learning inclusief e-learning platform?
- Implementatie: welke (aan te passen) digitale implementatie ondersteunende tools zijn voor organisaties beschikbaar, tegelijkertijd ingericht op: Bestuur/Manager/Professional?
- Minddisstrict: hoe is adaptatie en inzet van de E-Health tool Minddistric binnen STIP-Methode te realiseren op basis van de belemmerende en bevorderende factoren en ervaring van andere Minddistrict gebruikers?
- DATA-sharing: wat is een passende data sharing structuur voor analyse en monitoring (inclusief internationaal met Zweden en Japan)?